Πως καθαρίζουμε τα μάρμαρα;;;

Posted on Leave a commentPosted in ΜΑΡΜΑΡΑ

Πως πλένουμε και καθαρίζουμε τα μάρμαρα ατην καθημερινή χρήση;;; Τα μάρμαρα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Αναπνέουν μέσα απο τους πόρους και η κακή συντήρηση τους μπορεί να τα φθείρει. Παρακάτω παραουσιάζονται μέσα από απλά γραφήματα τα βήματα για να μπορέσετε να κρατήσετε τα μάρμαρα σας ζωντανά για πολλά πολλά χρόνια. (more…)

Μάρμαρα Νάξου – Κρυσταλλίνα Νάξου

Posted on Leave a commentPosted in ΜΑΡΜΑΡΑ
113 votes, average: 4.98 out of 5113 votes, average: 4.98 out of 5113 votes, average: 4.98 out of 5113 votes, average: 4.98 out of 5113 votes, average: 4.98 out of 5 (113 votes, average: 4.98 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading...
Μάρμαρα Νάξου - Κρυσταλλίνα Νάξου
Μάρμαρα Νάξου – Κρυσταλλίνα Νάξου

Τα Μάρμαρα Νάξου – Κρυσταλλίνα Νάξου εξορύσσονται στο ομώνυμο ευλογημένο νησί της Νάξου. Το μάρμαρο αυτό είναι επίσης γνωστό και ως κρυσταλλίνα Νάξου που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του μαρμάρου αυτού. Το συγκεκριμένο μάρμαρο χωρίζεται συνήθως σε 3 βασικές κατηγορίες:

Το πολύ καθαρό μάρμαρο Νάξου

Το ημίλευκο μάρμαρο Νάξου και

Το σκούρο γκρι μάρμαρο Νάξου.

Το μάρμαρο Νάξου αποτελείται από 2% χαλαζία και 98% ασβεστίτη. Έτσι εξηγείται η λαμπερή του εμφάνιση, (more…)

Βυζαντινά Δάπεδα – ότι πρέπει να γνωρίζετε

Posted on Posted in ΜΑΡΜΑΡΑ

62 votes, average: 4.90 out of 562 votes, average: 4.90 out of 562 votes, average: 4.90 out of 562 votes, average: 4.90 out of 562 votes, average: 4.90 out of 5 (62 votes, average: 4.90 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading...

Βυζαντινά Δάπεδα
Βυζαντινά Δάπεδα
Βυζαντινά Δάπεδα ονομάζουμε οποιαδήποτε τετραγωνισμένη στρωση απο μάρμαρο, σχιστόλιθο ή γρανίτη που εχει τοποθετηθεί σε ακανόνιστη μορφή. Με λίγα λόγια οι διαστάσεις του κάθε υλικού διαφέρουν σε μήκος και πλάτος. Μολονότι στα βυζαντινά δάπεδα το υλικό συνήθως είναι πιο φτηνό όταν κόβεται σε διαφορες διαστάσεις, η τιμή της τοποθέτησης είναι πολύ πιο ακριβή και αυτό γιατί η τοποθέτηση του υλικού είναι πολύ πιο σύνθετη από άλλου είδους τοποθετήσεις.

Μεγάλη προσοχή, για ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα πρέπει να δίδεται στον τοποθέτη. Αν ο τοποθέτης δεν έχει την εμπειρία και το μεράκι για την δουλειά δύσκολα θα βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλετε. Γιαυτο καλό θα ήταν ο τοποθέτης που θα επιλέξετε να σας δείξει πρότερες δουλειές του. Οι τιμές τοποθέτησεις την (more…)

Μάρμαρα: Τι να επιλέξω ;;;

Posted on Posted in ΜΑΡΜΑΡΑ

12 votes, average: 4.92 out of 512 votes, average: 4.92 out of 512 votes, average: 4.92 out of 512 votes, average: 4.92 out of 512 votes, average: 4.92 out of 5 (12 votes, average: 4.92 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading...

Μάρμαρα: τι να επιλέξω
Μάρμαρα: τι να επιλέξω
Μια βασική κατηγοροποίηση στα μάρμαρα είναι αυτή ανάμεσα στα ασβεστικά και δολομιτικά. Ο ασβεστίτης όπως και ο δολομίτης είναι από τα βασικά συστατικά στην σύνθεση του μαρμάρου και αναλογα την αναλογία που περιέχουν κατηγοροποιούνται. Είναι κάτι ανάλογο με το λεγόμενο DNA του ανθρώπου.

Τα μάρμαρα …

…είναι πετρώματα αποτελούμενα από ασβεστίτη (CaCO3) ή και από το συνδυασμό των ορυκτών ασβεστίτη (CaCO3) και δολομίτη ((Ca,Mg) (CO3)2) και έχει δημιουργηθεί από την μεταμόρφωση ασβεστόλιθων, δηλαδή ιζηματογενών ανθρακικών πετρωμάτων. Η λέξη ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική μάρμαρος, δηλαδή «λαμπερός λίθος». Κατά την ομηρική εποχή την έννοια μεγάλου ογκόλιθου, ανεξαρτήτως σύστασης του πετρώματος, ενώ αργότερα με την εξέλιξη της πετρογραφικής και γεωλογικής έννοιας, χρησιμοποιούνταν για να καλύψει τις κατηγορίες εκείνες των πετρωμάτων που (more…)

Ιστορία του μαρμάρου (Μέρος 2ο)

Posted on Posted in ΜΑΡΜΑΡΑ
ιστορία του μαρμάρου
ιστορία του μαρμάρου

Ιστορία του μαρμάρου (Μέρος 2ο)… Αρκετά λατομεία μέ μάρμαρο είχε όμως και η Αττική τα οποία άρχισαν να λειτουργούν κυρίως μετά τους περσικούς πολέμους. Το καλύτερο από όλα τα μάρμαρα ήταν το λευκό μάρμαρο της Πεντέλης, ενώ κατώτερης ποιότητας ήταν το υποκύανο του Υμηττού, καθώς και ένα στικτό εύθρυπτο μάρμαρο από το Σούνιο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του ναού του Ποσειδώνα.

Το Πεντελικό μάρμαρο εξορύσσεται σήμερα στις βόρειες πλαγιές του βουνού, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Η καλύτερη φλέβα του που την εκμεταλλεύτηκαν οι αρχαίοι, βρισκόταν στη ΝΔ (more…)

Ιστορία του μαρμάρου (Μέρος 1ο)

Posted on Posted in ΜΑΡΜΑΡΑ
ιστορία του μαρμάρου
ιστορία του μαρμάρου

Η ιστορία του μαρμάρου είναι συνηφασμένη με τα ελληνικά μάρμαρα γνωστά σ’ όλο τον κόσμο από την αρχαιότητα που έχουν ταυτιστεί με τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα όλων των εποχών. Αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού και προκαλούν έκσταση σε όσους τα αντικρίζουν για πρώτη φορά. Στην αρχαία Ελλάδα το μάρμαρο χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στις κατασκευές, καθώς οι αρχιτέκτονες και οι γλύπτες της εποχής ανακάλυψαν πολύ γρήγορα ότι μπορεί να προσφέρει σε κάθε έργο ξεχωριστή γοητεία και με τη φυσική ομορφιά του να μετατρέψει την άψυχη κατασκευή σε έμψυχο έργο τέχνης.

Στο πέρασμα των αιώνων δεν έχει βρεθεί κάποιο άλλο υλικό με τόσες χαρισματικές ιδιότητες, ένα υλικό που να συγκινεί βαθιά την ανθρώπινη ύπαρξη, να αγγίζει τρυφερά τις πιο ευαίσθητες χορδές της και να την παρασύρει στον κόσμο της αισθητικής. Πολλά θα μπορούσε να γράψει κάποιος για τα λευκά ελληνικά μάρμαρα που (more…)

Μάρμαρα για πάγκους κουζίνας ;;; Ενημερωθείτε

Posted on Posted in ΓΡΑΝΙΤΕΣ, ΜΑΡΜΑΡΑ, ΠΑΓΚΟΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading...

Μάρμαρα για πάγκους κουζίνας ;;; Ενημερωθείτε
Μαρμαρα για πάγκους κουζίνας
Τα μάρμαρα για πάγκους κουζίνας είναι τόσο όμορφα, και σε μεγάλη ποικιλία σε σχέδια και χρώματα που κάνει πολλούς ανθρώπους να θέλουν να τα τοποθετήσουν στην κουζίνα τους. Παρόλα αυτά η επιλογή αυτή δεν είναι και η πιο ενδεδειγμένη.

Η πρώτη σκέψη που πρέπει να έρχεται στο μυαλό σας είναι ότι όλα τα μάρμαρα είναι πορώδες υλικά. Σκεφτείτε πόσοι λεκέδες μπορούν να δημιουργηθούν από φαγητά και υγρά – ζεστά ή κρύα – κατά την διάρκεια της ημέρας. Ο χώρος της κουζίνας είναι πολύ “δραστήριος” δεν είναι πχ όπως ο πάγκος του μπάνιου οπου η χρήση του είναι πιο απλή.

Η αδιαβροχοποίηση του μαρμάρου είναι μια πρόσκαιρη λύση καθόσον αυτή φεύγει με τον καιρό αφήνοντας το μάρμαρο εκτεθειμένο. Μια δεύτερη σκέψη που πρέπει να έρχεται στο μυαλό σας είναι ότι (more…)

Μάρμαρα Παλαιάς Κοπής

Posted on Posted in ΜΑΡΜΑΡΑ
14 votes, average: 5.00 out of 514 votes, average: 5.00 out of 514 votes, average: 5.00 out of 514 votes, average: 5.00 out of 514 votes, average: 5.00 out of 5 (14 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading...
Μάρμαρα Παλαιάς Κοπής
Μάρμαρα Παλαιάς Κοπής

Τα μάρμαρα παλαιάς κοπής για να παραχθούν χρειάζονται πάρα πολύ χρόνο. Το μηχάνημα που ονομάζεται τελάρο για να παραχθούν τα μάρμαρα παλαιάς κοπής, είναι ένα τετράγωνο πλαίσιο με παράλληλες λάμες τα οποία ονομάζονται μαχαίρια, και είναι τεντωμένες μέσα σ’ αυτό. Οι κινήσεις των λαμών, με την βοήθεια άμμου, σμύριγδας και σιδαλόσκονης, τεμαχίζουν το μάρμαρο σε διάφορες διαστάσεις μέσω της τριβής. Μια θήκη που είναι τοποθετημένη πάνω από τις λάμες, έχει αυτά τα τρία υλικά τα οποία παρασύρονται από ανακυκλωμένο νερό και δια της βαρύτητας καταλήγουν στις λάμες.

Στα μάρμαρα παλαιάς κοπής…

… η κοπή του όγκου απαιτεί πολλές μέρες, και αυτό συντελεί στην ατσαλόσκονη, την σμύριγδα και τα συστατικά της άμμου να προκαλούν σκουριά η οποία απορροφάται από (more…)

Μάρμαρα: Ορισμός, χημική σύσταση

Posted on Posted in ΜΑΡΜΑΡΑ
16 votes, average: 5.00 out of 516 votes, average: 5.00 out of 516 votes, average: 5.00 out of 516 votes, average: 5.00 out of 516 votes, average: 5.00 out of 5 (16 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading...
Μάρμαρα: Ορισμός χημική σύσταση
Μάρμαρα: Ορισμός χημική σύσταση

Τα μάρμαρα είναι πέτρωματα αποτελούμενα κατά το μέγιστο ποσοστό του από ασβεστίτη και λιγότερο από δολομίτη. Είναι προϊόν ανακρυστάλλωσης ασβεστολίθων. Η λέξη ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική μάρμαρος, δηλαδή «λαμπερός λίθος». Το μάρμαρο, που όπως είπαμε ειναι κρυσταλλικό πέτρωμα που σχηματίστηκε σαν αποτέλεσμα της μεταμόρφωσης των ασβεστόλιθων και των δολομιτών, έχει ειδικό βάρος του ποικίλλει από 1,8 – 2,85 περίπου.

Κατα κανόνα τα υλικά που εχουν όσο το δυνατό λίγοτερο δολομιίτη είναι καλύτερα ποιοτικά απο εκείνα που παρουσιαζουν μεγάλη αναλογία σε δολομίτη. Επίσης κατα κανόνα, με εξαιρέσεις πάντα, τα χρωματιστά είναι λιγότερο ποιοτικά απο τα λευκά… (more…)

Φυσικομηχανικές Ιδιότητες Μαρμάρων

Posted on Posted in ΜΑΡΜΑΡΑ

φυσικομηχανικές ιδιότητες μαρμάρων
φυσικομηχανικές ιδιότητες μαρμάρων
Οι φυσικομηχανικές ιδιότητες μαρμάρων αποτελεί το DNA του μαρμάρου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι κάθε μάρμαρο και φυσικό πέτρωμα “κουβαλάει” επάνω του μια ταυτότητα. Την ταυτότητα αυτήν την ονομάζουμε “φυσικομηχανικές ιδιότητες” και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις κατωθι ιδιότητες:

– Αντοχή στην θλίψη
– Αντισταση στην ολισθηση
– Ολικό Πορώδες
– Συντελεστής υδαταπορρόφησης
– Αντοχή σε κάμψη
– Φορτίο Θραύσης

και δεκάδες άλλες ιδιότητες που θα αναλύσουμε μια μια ξεχωριστά σε επόμενα άρθρα.

Όλα τα πετρώματα, και μέσα σε αυτά η κατηγορία των διακοσμητικών, παρουσιάζουν συγκεκριμένες φυσικές και μηχανικές ιδιότητες. Η γνώση των φυσικο-μηχανικών και τεχνικών χαρακτηριστικών των πετρωμάτων είναι πολύ μεγάλης σπουδαιότητας, αφού με αυτά μπορεί να αξιολογηθεί η καταλληλότερη χρήση τους ως διακοσμητικά ή / και ως οικοδομικά υλικά, καθώς και η συμπεριφορά αυτών στην κοπή και την επεξεργασία τους.

Για τις Φυσικομηχανικές Ιδιότητες Μαρμάρων…

…έχει εκδοθει μια σειρά προτύπων ευρωπαικών προδιαγραφών ΕΝ, που καθορίζει τον τροπο και την μέθοδο μέτρησης των ιδιοτήτων αυτών.

Είναι αυτές οι φυσικομηχανικές ιδιοτητες – ταυτοτητα – που καθιστούν (more…)

Μάρμαρα Διονύσου – Πεντελικό Μάρμαρο

Posted on Posted in ΜΑΡΜΑΡΑ
21 votes, average: 4.95 out of 521 votes, average: 4.95 out of 521 votes, average: 4.95 out of 521 votes, average: 4.95 out of 521 votes, average: 4.95 out of 5 (21 votes, average: 4.95 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading...
Μάρμαρα Διονύσου – Πεντελικό Μάρμαρο

Τα μάρμαρα Διονύσου εξορυσσόταν κατά το “Χρυσό Αιώνα” του Περικλή (Αθήνα, 5ος αιώνας π.Χ.), παρέχοντας χιλιάδες κυβικά μέτρα υλικού με τα οποία κτίστηκαν τα περισσότερα αρχιτεκτονικά και γλυπτικά αριστουργημάτα της κλασικής περιόδου: από την Ακρόπολη των Αθηνών μέχρι τα αγάλματα και μνημεία των κλασσικών ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Tα λατομεία της Πεντέλης, υπήρξαν η κύρια πηγή μαρμάρου για την κατασκευή του Παρθενώνα και των υπολοίπων κτισμάτων της Ακρόπολης.

Χρωματισμός: Λευκό με μαύρα ή πράσινα Νερά
Προέλευση: Αθήνα
Εφαρμογή: Στρώση, Ποδιές, Σκάλα, Τοιχοποιία, Επένδυση τζακιών, Πισίνες κτλ

Μάρμαρα Διονύσου
Μάρμαρα Διονύσου

Το μάρμαρο της Πεντέλης χρησιμοποιήθηκε και μετέπειτα για την κατασκευή της Εθνικής Βιβιοθήκης, της Ακαδημίας Αθηνών, , την αναμαρμάρωση της “Στοάς του Αττάλου” αλλά και του Παναθηναϊκού Σταδίου στο οποίο πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες της σύγχρονης ιστορίας, το 1896. Κι ακόμη σε πολλές άλλες νεώτερες εφαρμογές τόσο στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) όσο και στο εξωτερικό (Grand Main Temple, Pavillion of Perfect Harmony, House of Worship, Bajai Religion κλπ)

Τα μάρμαρα Διονύσου φημίζονται για την μοναδική λευκή απόχρωσή τους, την καθαρότητα, και την διαύγεια τους.

Τα μάρμαρα Διονύσου θεωρούνται και είναι ένα απο τα πιο ποιοτικά μάρμαρα στον κόσμο. (more…)