Μάρμαρα: Ορισμός, χημική σύσταση

Posted on Posted in ΜΑΡΜΑΡΑ
16 votes, average: 5.00 out of 516 votes, average: 5.00 out of 516 votes, average: 5.00 out of 516 votes, average: 5.00 out of 516 votes, average: 5.00 out of 5 (16 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading...
Μάρμαρα: Ορισμός χημική σύσταση
Μάρμαρα: Ορισμός χημική σύσταση

Τα μάρμαρα είναι πέτρωματα αποτελούμενα κατά το μέγιστο ποσοστό του από ασβεστίτη και λιγότερο από δολομίτη. Είναι προϊόν ανακρυστάλλωσης ασβεστολίθων. Η λέξη ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική μάρμαρος, δηλαδή «λαμπερός λίθος». Το μάρμαρο, που όπως είπαμε ειναι κρυσταλλικό πέτρωμα που σχηματίστηκε σαν αποτέλεσμα της μεταμόρφωσης των ασβεστόλιθων και των δολομιτών, έχει ειδικό βάρος του ποικίλλει από 1,8 – 2,85 περίπου.

Κατα κανόνα τα υλικά που εχουν όσο το δυνατό λίγοτερο δολομιίτη είναι καλύτερα ποιοτικά απο εκείνα που παρουσιαζουν μεγάλη αναλογία σε δολομίτη. Επίσης κατα κανόνα, με εξαιρέσεις πάντα, τα χρωματιστά είναι λιγότερο ποιοτικά απο τα λευκά…

Το μάρμαρο έχει τη χημική σύνθεση του ανθρακικού ασβεστίου ή ασβεστίτη (CaCO3) ή του δολομίτη ((Ca,Mg) (CO3)2) ή και συνδυασμό των δύο ορυκτών. Ο καθαρός ασβεστίτης είναι λευκός, αλλά ορυκτές προσμίξεις προσθέτουν χρώμα σε τυχαία πρότυπα.

Για παράδειγμα ο αιματίτης προσθέτει το κόκκινο χρώμα. Όλα τα άλατα ανθρακικών οξέων, δεχόμενα την άμεση επίθεση των οξέων, παράγουν διαλυτά οξέα και διοξείδιο του άνθρακα. Συνεπώς, η όξινη βροχή αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των μαρμάρων μαζί με την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Τα μάρμαρα…

… χρησιμοποιούνται στην οικοδομική, στη γλυπτική, στη βιομηχανία κλπ. Τα μάρμαρα ήταν γνωστά απ’ την αρχαιότητα και μ’ αυτά έγιναν τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της γλυπτικής στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.

Στην οικοδομική χρησιμοποιούνται και μάρμαρα διάφορων χρωμάτων ή μάρμαρα που παρουσιάζουν διάφορα νερά. Τα νερά αυτά προκαλούνται όπως είπαμε απ’ την παρουσία διάφορων άλλων ορυκτών. Απ’ τις έγχρωμες ποικιλίες του μάρμαρου, οι πιο γνωστές είναι το κυανότεφρο και ο σαπολίνης. Τα ελληνικά μάρμαρα παρουσιάζουν πολλούς χρωματισμούς.

Στην Ελλάδα υπήρχαν πάνω από 300 λατομεία μαρμάρων πριν την κριση που εξορύσσαν κάθε χρόνο πάνω από 50.000 κυβικά μέτρα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Καλέστε μας στο 210-6827496 ή επισκεφτείτε κάποια από τα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα για να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες

Προσθέστε μας στο Google+
Ανακαλύψτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Tweeter
Δείτε μας στο Youtube
Βρείτε μας στο Linkedln

Μάρμαρα Νικολάκη – Όριο μας, η φαντασία σας…