Είναι αλήθεια ότι οι γρανίτες έχουν ραδιενέργεια επιβλαβή για την υγεία μας;;;

Posted on Posted in ΓΡΑΝΙΤΕΣ

Azul_MacaubaΗ θέση αυτή αποτελεί έναν μεγάλο μύθο. Η αλήθεια είναι ότι τα πάντα γύρω μας έχουν ραδιενέργεια. Αυτή τη ραδιοακτινοβολία την χαρακτηρίζουμε ώς “φυσική ραδιοακτινοβολία” Ακόμα και το ίδιο το ανθρώπινο σώμα είναι από μόνο του ραδιενεργό.8000 άτομα του σώματός μας καταστρέφονται σε μέσο όρο δίνοντας έτσι ποσό ραδιενέργειας 8000 Μπεκερέλλ.

Η φυσική ραδιοακτινοβολία παράγεται αφ’ενός από την Κοσμική ακτινοβολία (από το διάστημα) , αφ’ετέρου από ίχνη Ουρανίου που βρίσκονται σχεδόν πάνω σε κάθε τι στον πλανήτη.

Ραδιενέργεια στο σπίτι:

Η ακτινοβολία υπολογίζεται σε Micro-Sievert ανά έτος (mSv/a)
Η “φυσική ραδιοακτινοβολία” υολογίζεται σε 0,8 mSv/a εκ των οποίων τα 0,3 ανήκουν στην Κοσμική Ακτινοβολία και τα υπόλοιπα 0,5 στην Γήινη.

Στις οικίες συγκεντρώνεται η φυσική ραδιενέργεια ως επί το πλείστον στους τοίχους και τα έπιπλα.Επίσης στον άερα υπάρχουν ίχνη του Ευγενούς Αερίου “Ράδον” το οποίο είναι και αυτό ραδιενεργό.Όλη αυτή η ραδιενέργεια όμως βρίσκεται κατά πολύ πιό κάτω από οποιαδήποτε όρια επικινδυνότητας για τον άνθρωπο.

Και η Ραδιενέργεια του Γρανίτη;

Όπως όλα τα υλικά, ακόμα και το ανθρώπινο σώμα, έτσι και ο γρανίτης περιέχει ίχνη Ουρανίου. Ο γρανίτης όπως και άλλα φυσικά πετρώματα ηφαιστιογενούς προελεύσεως, περιέχουν μεταξύ 0,5 και 4,0 μικρογραμμάρια (μg) Ουράνιο ανά γραμμάριο όγκου. Άλλα οικοδομικά υλικά ή το χώμα της γής το ίδιο περιέχουν παρόμοιες ή και μεγαλύτερες ποσότητες.

Παράδειγμα η άμμος περιέχει κατά μέσον όρο 3,1μg Ουράνιο ανά γραμμάριο. Υπάρχει ακόμα και μια πιο πρακτική απόδειξη γιαυτό το θέμα… χιλιάδες εως εκατομμύρια μαρμαράδικα ανα την Ελλάδα και τον κόσμο όλο, με πάρα πολλά χρόνια ζωής στην αγορά αποτελούν την εν ζωή απόδειξη συνύπαρξης γρανίτη και ανθρώπου.

Η ιστορία λοιπόν περί “Ραδιενεργά επικύνδινου Γρανίτη” αποτελεί ένα ακόμα μύθο και μπορεί άφοβα να σταλθεί στο Βασίλειο των Παραμυθιών.

Μάρμαρα Νικολάκη – Όριο μας, η φαντασία σας…