Μάρμαρα: Τι να επιλέξω ;;;

Posted on Posted in ΜΑΡΜΑΡΑ

12 votes, average: 4.92 out of 512 votes, average: 4.92 out of 512 votes, average: 4.92 out of 512 votes, average: 4.92 out of 512 votes, average: 4.92 out of 5 (12 votes, average: 4.92 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading...

Μάρμαρα: τι να επιλέξω
Μάρμαρα: τι να επιλέξω
Μια βασική κατηγοροποίηση στα μάρμαρα είναι αυτή ανάμεσα στα ασβεστικά και δολομιτικά. Ο ασβεστίτης όπως και ο δολομίτης είναι από τα βασικά συστατικά στην σύνθεση του μαρμάρου και αναλογα την αναλογία που περιέχουν κατηγοροποιούνται. Είναι κάτι ανάλογο με το λεγόμενο DNA του ανθρώπου.

Τα μάρμαρα …

…είναι πετρώματα αποτελούμενα από ασβεστίτη (CaCO3) ή και από το συνδυασμό των ορυκτών ασβεστίτη (CaCO3) και δολομίτη ((Ca,Mg) (CO3)2) και έχει δημιουργηθεί από την μεταμόρφωση ασβεστόλιθων, δηλαδή ιζηματογενών ανθρακικών πετρωμάτων. Η λέξη ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική μάρμαρος, δηλαδή «λαμπερός λίθος». Κατά την ομηρική εποχή την έννοια μεγάλου ογκόλιθου, ανεξαρτήτως σύστασης του πετρώματος, ενώ αργότερα με την εξέλιξη της πετρογραφικής και γεωλογικής έννοιας, χρησιμοποιούνταν για να καλύψει τις κατηγορίες εκείνες των πετρωμάτων που προέρχονται από τη μεταμόρφωση ασβεστολίθων ή δολομιτών.

Κατά κανόνα τα δολομιτικά μάρμαρα θεωρούνται πολύ πιο ευπαθή από τα ασβεστιτικά. Συνήθως τα δολομιτικά μάρμαρα τα χρησιμοποιούμε για επενδύσεις ενώ τα ασβεστιτικά για όλες τις εφαρμογές. Το ότι ένα μάρμαρο είναι δολομιτικό δεν το κάνει και πιο φθηνό. Παράδειγμα το μάρμαρο Θάσου που ειναι δολομιτικό μάρμαρο αλλά συνάμα και ενα απο τα πιο ακριβά μάρμαρα. Για να καταλάβετε εαν ενα μάρμαρο ειναι δολομιτικό ή ασβεστιτικό θα πρέπει να δείτε τις φυσικομηχανικές του ιδιότητες.

Μια βασική αρχή που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι κάθε μάρμαρο ανεξάρτητα της φύσης του κρίνεται με βάση την χρήση του. Ένα δολομοτικό μάρμαρο που χρησιμοποιείται πχ σε επένδυση μπάνιου δεν θα έχει απολύτως κανένα πρόβλημα όσα χρόνια και να περάσουν όπως και ένα ασβεστικό μάρμαρο αν χρησιμοποιηθει πχ ως πάγκος κουζίνας μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα (λεκέδες χαρακιες κτλ). Κοινώς είναι η χρήση του μαρμάρου που καθορίζει τι μάρμαρο πρέπει να επιλέξουμε…

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Καλέστε μας στο 210-6827496 ή επισκεφτείτε κάποια από τα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα για να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες

Προσθέστε μας στο Google+
Ανακαλύψτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Tweeter
Δείτε μας στο Youtube
Βρείτε μας στο Linkedln

Μάρμαρα Νικολάκη – Όριο μας, η φαντασία σας…