Μάρμαρα Νάξου – Κρυσταλλίνα Νάξου

Posted on Posted in ΜΑΡΜΑΡΑ
113 votes, average: 4.98 out of 5113 votes, average: 4.98 out of 5113 votes, average: 4.98 out of 5113 votes, average: 4.98 out of 5113 votes, average: 4.98 out of 5 (113 votes, average: 4.98 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading...
Μάρμαρα Νάξου - Κρυσταλλίνα Νάξου
Μάρμαρα Νάξου – Κρυσταλλίνα Νάξου

Τα Μάρμαρα Νάξου – Κρυσταλλίνα Νάξου εξορύσσονται στο ομώνυμο ευλογημένο νησί της Νάξου. Το μάρμαρο αυτό είναι επίσης γνωστό και ως κρυσταλλίνα Νάξου που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του μαρμάρου αυτού. Το συγκεκριμένο μάρμαρο χωρίζεται συνήθως σε 3 βασικές κατηγορίες:

Το πολύ καθαρό μάρμαρο Νάξου

Το ημίλευκο μάρμαρο Νάξου και

Το σκούρο γκρι μάρμαρο Νάξου.

Το μάρμαρο Νάξου αποτελείται από 2% χαλαζία και 98% ασβεστίτη. Έτσι εξηγείται η λαμπερή του εμφάνιση, που φαίνεται να αντανακλά το φως. Ένα τέλειο παράδειγμα είναι ο ναός της Δήμητρας στο Γύρουλα Σαγκρίου.

Τα προίοντα που παράγονται από τα μάρμαρα Ναξου είναι μεταξύ άλλων :

  • Φουρούσια , κίονες , επενδύσεις τοίχου
  • δάπεδα , σκάλες , επενδύσεις τζακιών
  • μαρμάρινους νεροχύτες και νιπτήρες , περίτεχνες βρύσες
  • καλλιτεχνικά μνημεία και πολλά άλλα
Τα μάρμαρα Νάξου…

…είναι γνωστά απο την αρχαία Ελλάδα. Μια ομάδα από πέντε βουνά κοντά στην περιοχή που είναι γνωστή ως Κυνίδαρος (ένα χωριό 400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και 15 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Νάξου), παρείχε από τους αρχαίους χρόνους την πολύτιμη πρώτη ύλη στους τοπικούς τεχνίτες και μαρμαροτεχνίτες  για τη δημιουργία έργων από μια ξεχωριστή και διάσημη για τα χαρακτηριστικά της,  ποικιλία μαρμάρου, γνωστής ως Μάρμαρο Νάξου. Η Αρχαϊκή περίοδος αναδεικνύει τη Νάξο σε ένα από τα πιο φημισμένα και ακμαία κέντρα του Αιγαίου. Οι κούροι της Νάξου είναι οι αρχαιότεροι που έχουν βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η Σφίγγα των Ναξίων στους Δελφούς (περίπου 570 π.Χ.), η Οικία των Ναξίων στη Δήλο και οι δύο από τις πιο πρώιμες κόρες της Ακρόπολης (γύρω στο 550 π.Χ.) που έχουν κατασκευαστεί από ναξιακό μάρμαρο. Ένα άλλο ναξιακό αφιέρωμα στη Δήλο ήταν 16 λιοντάρια σε παράταξη κατά τα αιγυπτιακά πρότυπα (γύρω στο 600 π.Χ.) Τα ευρήματα από την ίδια τη Νάξο, τη Δήλο, τους Δελφούς αλλά και την Ακρόπολη φανερώνουν πως η ναξιακή γλυπτική και κατά συνέπεια η εξόρυξη του μαρμάρου συνεχίστηκε και διατήρησε το δυναμισμό της μέχρι και ένα μεγάλο μέρος του 6ου αι. π.Χ., όπως φαίνεται και από τα πολλά αρχαϊκά ιερά: Σαγκρί-Γύρουλας, Πορτάρα, Ύρια.

Σήμερα το βουνό ή οι εγκαταστάσεις των λατομείων που διαθέτουν το μάρμαρο Νάξου γύρω από την περιοχή του Κυνιδάρου είναι γνωστές ως: Σανιδάς (το παλαιότερο λατομείο, που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία),ο Ζας  (δεν πρέπει να συγχέεται με το όρος Ζα), που στεγάζει τρία λατομεία, ο Μπολιμπάς (το μεγαλύτερο λατομείο, που είναι ορατό από τον δρόμο προς Κυνίδαρο ), τα Δύραχα και τα λατομεία Αμελαθίου καιΣκαρέντζου (που είναι ανενεργά σήμερα).


Naxos White Marble – ΜΑΡΜΑΡΑ ΝΑΞΟΥ από Marmara-Nikolaki

Οι τιμές για το μάρμαρο νάξου έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Οσο πιο λευκό είναι τόσο πιο ακριβό είναι το μάρμαρο νάξου. Θέλετε να μάθετε για την τιμή του μαρμάρου;;; Κάντε κλικ εδώ ΜΑΡΜΑΡΑ ΝΑΞΟΥ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;;; Καλέστε μας στο 210-6827496 ή επισκεφτείτε κάποια από τα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα για να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες.

Ανακαλύψτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Tweeter
Δείτε μας στο Youtube
Βρείτε μας στο Linkedln
Μάρμαρα Νικολάκη – Όριο μας, η φαντασία σας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *